A természetes immunitás fokozása Buteyko légzéssel

Immunitás buteyko

 

Immunitás buteykoAmikor a fül-orr-gégész szakorvos, Dr. Maurice Cottle (az American Rhinologic Society alapítója, 1954)   az orrlégzés 30 pozitív hatását lajstromolta, nem említette a nitrogén-monoxidot (NO). [1] Ez azért van, mert a NO szerepét az emberek biológiai funkcióinak szabályozásában még meg kellett ismerni. 1998-ban a NO összetett szerepének kutatói a testületben Nobel-díjat kaptak munkájukért. [2] Azóta ezt a oxigénnel és szén-dioxiddal együtt a harmadik légzőgázként tartják számon.

A tudósok korábban is rávilágítottak az orrlégzés fontosságára a fertőzések terjedésének megakadályozásában, jelezve, hogy ahol a maszk nem nyújt 100%-os védelmet, ott az orr természetes szűrője segíthet a veszélyes kórokozók ellen. Viszonylag nyilvánvaló, hogy az orr a testbe vezető úton szűri, melegíti és párásítja a levegőt, míg a szájon keresztüo történő légzésnél ezt nem mondhatjuk el, de az orr ennél jóval több funkciót is ellát.

Funkcionális légzés az immunitás növelése érdekében

Az ideális légzés képlete:

 • Orrlégzés minden esetben nyugalmi állapotban, alvás közben és közepes fizikai erőfeszítésig.
 • Percenként 4-5 liter levegő nyugalmi állapotban (kb. 8-12 lélegzet / perc).
 • Rendszeres ritmikus légzés (nagyon kevés sóhaj, ásítás, köhögés, utólagos légzés).
 • Rekeszizom vezérelt légzés, hasi légzés (80% nyugalmi állapotban).

 

A fenti pontokban foglaltak az alábbi módon segítik az immunitás növelését és a fertőzések elleni védekezést:

 

 • Az orrlégzés felmelegíti, megszűri és megnedvesíti a belélegzett levegőt, mielőtt az az alsó légutakba érne.
 • Az orrlégzéssel kombinált optimális percenkénti légmennyiség (MV) segít csökkenteni a belélegzett kórokozók mennyiéségét.
 • Az alacsony MV és az orrlégzés segít fenntartani a gázok, az O2, a CO2 és a NO egyensúlyát a légutakban és a vérben.
 • Az alacsonyabb MV azt jelenti, hogy mind a NO, mind a CO2 megemelkedik, ez segít megnyugtatni az orr és a tüdő nyálkahártyáját, valamint optimalizálja a sejtszintű védelmet.
 • A NO és a CO2 egyaránt ér- és hörgőtágítók, amelyek segítenek fenntartani a légutak és az érrendszer tónusát, valamint biztosítják az oxigénnel táplált vér elérhetőségét a szervezet számára.
 • Az artériás vér optimális CO2-szintje elengedhetetlen ahhoz, hogy az oxigén a hemoglobinból a test sejtjeibe jusson. Ezt Bohr-effektusnak nevezik, amelyet Christian Bohr írt le először 1904-ben.

Ezzel szemben a szájon át történő légzés felborítja a légutak és a vér finom egyensúlyát, csökkentve a NO, a CO2 és az O2 mennyiségét. A szájlégzés a másodlagos légzőizmokat és a szimpatikus idegrendszert is bekapcsolja (üss vagy fuss reakció). Amikor a szimpatikus idegrendszer a domináns, az immunrendszer szabályozása viszonylagos gátlás alá kerül.

Az alábbiakban két légzési gyakorlatot írunk le, amelyek elvégzése segít megtisztítani az orrjáratot és fokozza a természetes immunitást.

Dúdoló gyakorlat

Ez egy egyszerű dúdoló gyakorlat, amelyet bárki elvégezhet, ha úgy érzi kezdődő légúti fertőzése, vagy arcüreggyulladása van kialakulóban. Természetesen a gyakorlat bármikor elvégezhető megelőzésképp és az immunrendszer erősítéséért is. Továbi kedvező hatása, hogy javítja a kedvet is, mivel igen nehéz egyszerre dúdolni és lehangoltnak is lenni.

A nitrogén-oxid és a dúdolás immunvédő hatása »

Orrtisztító gyakorlat

Vannak, akik egyszerűen az ismeretek hiánya miatt lélegeznek a szájukon keresztül, mások számára ez egy fizikai akadály miatt alakulhat ki, mint például az orrdugulás. Sok szájlégző egyszerűen azért lélegzik így, mert kellemetlen érzés számára az orrlégzés, azt érzi, egyszerűen nem jut elegendő levegőhöz az orron keresztül. Ez különösen a szájlégző gyermekeknél igaz. A szájon át történő légzés és a túlzott légzés jellemző reakciók stressz esetén. Légzésoktatóként azért dolgozom, hogy segítsek kilépni ebből a körforgásból és kialakítani egy egészségesebb, funkcionálisabb légzésmintát.

Ennek a folyamatnak az első lépése gyakran az orrdugulás enyhítése. A gyors megkönnyebbülés érdekében javasoljuk, hogy próbálja ki ezt az orrdugulás megszűntető gyakorlatot:

Orrdugulás megszűntető gyakorlat»

Légzés a mindennapokban

Amint azt ebben a cikkben korábban említettük, a kevesebb több, legfőképpen amikor a levegőről van szó (ugyanígy a helyes táplálkozás sem a több ételről szól). Kezdetnek tökéletes gyakorlat, ha nyugalmi állapotban vagy mérsékelt fizikai erőfeszítés mellett (pl. lépcsőzés, fittebbeknek kocogás) kizárólag az orron keresztül vesz levegőt. Alváskor is célszerűaz orron keresztül lélegezni. Az olyan tünetek, mint a rossz lehelet, erős szomjúság vagy a szájszárazság ébrenlét esetén arra utalnak, hogy alváskor valószínűleg a száján keresztül lélegzik. A horkolás, az alvási apnoe, az álmatlanság, a nyugtalan alvás vagy az ébrenlét során az orrjáratok elzáródása szintén annak a jele, hogy valószínűleg alvás közben túlnyomóan szájon keresztül lélegzik.

 

Az alvás légzési mintája tükrözi a nappali légzést. Ennek az a következménye, hogy a valószínűsíthető diszfunkcionális légzési az alvás minőségére is hatással van, valamint ronthatja egészségét és immunitását.

Amit tehetünk

A cikk írásakor a legfrissebb kutatási eredmények arra utalnak, hogy a COVID-19 vírus levegőben terjedő aeroszolként terjedhet, mint például a SARS. [3,4] Ezért feltétlenül a lehető legfinomabban kell lélegezni és mindenképp az orron keresztül, nemcsak az saját védelme érdekében, de a közelében tartózkodók miatt is. Ha edz, szükség szerint csökkentse az ütemet és az intenzitást, hogy lehetővé tegye a kényelmes orron keresztüli légzés fenntartását. Ez minimalizálja a korokozók belélegzésének és elterjedésének esélyét, továbbá lehetővé teszi, hogy saját védelme érdekében kihasználja a nitrogén-oxid természetes csíraölő hatását is.

A maszkok hatékonyak a szennyeződések kézről arcra történő átvitelének és a levegőben lévő részecskéknek való kitettség megakadályozásában is. Kínában és Japánban a maszkok széles körű használata hozzájárul a vírus terjedésének lassításához.

A Reuters publikációja szerint az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központjának (CDC) képviselője elmagyarázza: „A CO2 idővel lassan felhalmozódik a maszkban. Azonban a maszkban felhalmozódó CO2 szintet könnyebben elviselik akiknek magasabb a CO2 toleranciája. Lehet, hogy fejfájást okoz a CO2 emelkedett mennyisége a maszkban, de nagy valószínűséggel nem érezné a sokkal magasabb CO2-szintnél megfigyelt tüneteket. A maszk különféle okok miatt kényelmetlenné válhat, beleértve a CO2-érzékenységet is, így viselője késztetést érezhet a maszk eltávolítása. Nem valószínű, hogy maszk viselése hiperkapniát okozna ” [12].

Valójában a széndioxid összegyűjtésére szolgáló maszk viselése nagyon hasznos lehet a légzésedhez. Ha a testet valamivel magasabb szén-dioxid-szintnek teszik ki, akkor csökkentheti testének érzékenységét a gázokkal szemben. Ez könnyebb légzésként és csökkent légszomjként jelentkezik pihenés, alvás és fizikai edzés közben. Alapvető fontosságú a zárt terekben a tömegek kerülése és a minimum 1,5-2 méteres távolság tiszteletben tartása, valamint természetesen rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel.

Az immunitás fokozása – A nagyobb kép

A cikk középpontjában a légzés áll, de az optimális eredmény elérése érdekében egyéb immunerősítő intézkedéseket is célszerű megtenni, beleértve a jó alvást, táplálkozást, a megfelelő hidratálást, a testmozgást, a stressz csökkentését és a társadalmi kapcsolatok fenntartását (karantén esetén digitálisan is akár).

Ezek mellett a vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin, a D-vitamin és a cink terápiás szintjének kiegészítése segíthet a légúti fertőzések megelőzésében és kezelésében.

Egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban a D3-vitamin-kiegészítőket (1200 NE / d) hasonlították össze egy iskolás gyermekek placebójával. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a D3-vitamin pótlása a téli időszakban csökkentheti az A tipusú influenza előfordulását. [5]

Egy 2016-os metaanalízis a D-vitamin-kiegészítésnek az akut légúti fertőzés kockázatára gyakorolt ​​általános hatásának értékelésére 25 randomizált, kontrollált vizsgálat eredményeit tekintette át (összesen 1321 résztvevő, 0 és 95 év közöttiek). Megmutatta, hogy a D-vitamin segíthet megelőzni és kezelni a légúti fertőzéseket. [6]

Vizsgálatok kimutatták, hogy a megelőző cinkpótlás segíthet a légúti fertőzések okozta halálozás csökkentésében, különösen cinkhiány esetén. [7,8,9,10,11]

Erről a bejegyzésről

Felhívjuk figyelmét, hogy sem ez a bejegyzés / blog, sem a kapcsolódó cikkek nem állítják, hogy az orrlégzés vagy a dúdolás megakadályozza vagy gyógyítja a COVID-19-et. Fizikai és pszichológiai okokból azonban most minden eddiginél ésszerűbb olyan lépéseket tenni, amelyek javíthatják egészségünket. Mint az a tanács, hogy gyakran mossunk kezet, az orrlélegzéshez kapcsolódó tanácsok is érzékeltetik velünk, hogy van mit tenni, a kontroll érzését és mindent, ami miatt kevésbé érezzük magunkat stresszesnek, szintén jót tesznek immunrendszerünknek.

Referenciák

 1. Cottle MH American Rhinologic Society seminar Respiratory Physiology and Rhinomanometry, New Orleans, Louisiana 1972 https://www.aipro.info/wp/wp-content/uploads/2017/08/work_ways_patterns.pdf
 2. Nobel Prize in Physiology or Medicine for 1998 awarded to Robert F Furchgott, Louis J Ignarro and Ferid Murad for their discoveries concerning “the nitric oxide as a signalling molecule in the cardiovascular system”. https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1998/7543-the-nobel-prize-in-physiology-or-medicine-1998/
 3. WHO update 29 March, 2020:  Modes of transmission of virus causing COVID-19 https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/modes-of-transmission-of-virus-causing-covid-19-implications-for-ipc-precaution-recommendations
 4. The Scientist 3rd April 2020 The COVID-19 Coronavirus May Travel in Aerosols https://www.the-scientist.com/news-opinion/the-covid-19-coronavirus-may-travel-in-aerosols-67380
 5. Urashima, M Am J Clin Nutr 2010;91:1255–60. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20219962/
 6. Martineau AR et al BMJ 2017;356:i6583 https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583
 7. Schwalfenberg G Can Fam Physician. 2015 Jun; 61(6): 507. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4463890/
 8. Yakoob MY et al. BMC Public Health 2011, 11(Suppl 3): S23 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21501441
 9. Malik, A et al Indian Pediatrics Vol 51 October 15 2014 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25362008
 10. Roth DE International Journal of Epidemiology 2010;39:795–808 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20156999
 11. Lassi ZS Moin A, Bhutta ZA Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005978.pub3/full
 12. https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-coronavirus-mask-hypercapni/partly-false-claim-continually-wearing-a-mask-causes-hypercapnia-idUSKBN22H2H1