Edzés orrlégzéssel

Edzés csukott szájjal, buteykoEdzés orrlégzéssel, avagy hogyan lesz hasznunkra a sport.

Szinte majdnem biztos, hogy a stressz ma már minden ember életének kikerülhetetlen része.  Kiindulópontja az egyén életében felmerülő számos probléma következménye lehet. Ezek lehetnek akár pénzzel, családi kapcsolatokkal, munkahellyel, betegséggel kapcsolatos gondok vagy számos más tényező. A stressz hatásai testi és lelki gondokat is okozhatnak, ha képtelen vagy ezeket kezelni.

A stressz edzéssel való ellensúlyozását fogjuk most elemezni, ahol edzés közben az orrlégzés a preferált légzésforma.  

Miért fontos az orron keresztüli légzés? Buteyko módszer szerint a két legfontosabb oka a megnövekedett alveoláris szén-dioxid-mennyiség és a nitrogén-oxid kiváló asszimilációja. Ez a két gáz a jelenleg ismert legerősebb értágító. Növelik az erek átmérőjét és fokozzák a vérkeringést. Az orrlégzés ezeken a gázokon keresztül növeli az oxigén mennyiségét a test szöveteiben. Az orrlégzés, akár testmozgás közben, akár a mindennapi élet során és alvás közben is számos pozitív hatást gyakorol a szervezetre. Ezek a hatások hosszú távon az agy szöveteinek jobb munkáját, lazább izomzatot, jobb immunműködést, csökkent szívverést és számos más fantasztikus javulást jelentenek.

A testmozgás másik előnye, hogy miközben a fizikai aktivitást végezzük, eloszlanak az aggodalmak, mert valami teljesen másra irányul a figyelem.

A testmozgás formájának kiválasztásakor fontos szempont, hogy örömödet leld abban a mozgásformában, így várakozással tekintesz majd mozgásra, ahelyett hogy azon bosszankodnál, hogy már megint edzened kell és kibúvót keresnél. Inkább edz egy kicsit kisebb terheléssel, váltakozó terheléssel, minthogy kiégjél és elmenjen a kedved a sporttól. Már heti pár alkalmas fél órás séta is remek módja a testmozgásnak.

A mozgás ​​általános hatását tekintve észre fogod venni, hogy nem csak hogy lényegesen kevesebb hatása lesz a stressznek, hanem a napi testmozgással saját önbizalmat is megnövekedik. Az edzés a hangulatot is kedvezően befolyásolja, mert mozgás közben a szervezet endorfint is termel – ez egyből érezhető is az edzés után. Ilyenkor még akár a nagy dolgok elérése is sokkal könnyebnek tűnhet majd.

És persze az sem utolsó szempont, hogy jobban fogsz kinézni, ami boldogsággal és magabiztossággal tölt majd el, így a stresszt kiváltó helyzeteknek is csökkenhet a negatív hatása.

Végül de nem utolsó sorban, számos kutatás azt is alátámasztja, hogy a szorongás és a pánikrohamok szoros összefüggésben állnak a helytelen légzéssel, ezért a buteyko módszer jelentős javulást tud előidézni.  Általában a felületes légzés (vagy mellkasi légzés) és a túlzott légzés (sok levegő, gyakori lélegzetvétel) a fő bűnös, amelyek az agysejtek csökkent oxigénszintjét okozzák. Az emberek gyakran túl sok levegőt lélegeznek be, ennek ellenére mivel főként a mellkasi izmokat használnak légzésre, hipoxémiában vagy csökkent vér oxigénkoncentrációban szenvednek.

Ha az edzést orrlégzéssel végezve (Buteyko módszer)  az életed részévé teszed, testi és lelki oldalról is búcsút inthetsz a stressz okozta káros hatásoknak. Ne feledd az orrlégzést sem, ez a legfontosabb tényező, mert biztosítja, hogy tested megfelelő módon működjön.