Orrdugulást megszüntető gyakorlat (1. Buteyko gyakorlat)

 

Ez a gyakorlat a 12 Buteyko alapgyakorlatok első gyakorlata. Ez egy nagyon hasznos gyakorlat, mert segít megtisztítani az orrjáratokat, megszűnteti az orrdugulást. A helyes légzés elképzelhetetlen orrlégzés nélkül, ami pedig, ha az orrod bedugult kivitelezhetetlen. Érdemes a gyakorlásokat is ezzel kezdeni.

Gyakori kérdés a tréningeken, hogy ha az orrlégzés akadályoztatott, például orrsövény ferdülés, vagy egyéb okokból elzáródott orrjárat, akkor is segíthet-e a Buteyko módszer. Nos, ha ezt a gyakorlatot elvégezve képes vagy pár percig az orrodon lélegezni, akkor nagy valószínűséggel műtét nélkül is képes leszel javítani a légzésen keresztül az egészségeden a Buteyko módszerrel.

Érdemes a gyakorlatot azzal kezdeni, hogy figyelmedet az orrjárataidra irányítod, és megvizsgálod melyik orrlyukad van jobban bedugulva. Gyakran eltérés van a két orrlyukunk között, észrevehető különbséget tapasztalhatunk abban, hogy mennyire áramlik rajtuk keresztül a levegő. Ne aggódj, ez teljesen normális! A vizsgálatot úgy tudod legegyszerűbben elvégezni, hogy az ujjadat az orrnyílások alá helyezed, vagy egymást követően felváltva befogod őket. A gyakorlat elvégzése után a cél, hogy teljesen kinyíljanak a járatok szabad utat engedve a beáramló levegőnek.

Ez a gyakorlat ellenjavallt magas vérnyomásban, szorongásban, pánikrohamokban vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknél, valamint terhesség során.

Érdemes a gyakorlat végzése előtt zsebkendőt odakészíteni, mert szinte mindig erős orrfújási kényszer jelentkezik és nyálka termelődik

A gyakorlat menete:

  • Lélegezz normál módon be és ki az orrodon keresztül!
  • Kilégzés után!!! fogd be az orrodat  két ujjal!
  • Mozgasd a fejed előre-hátra, vagy jobbra-balra, illetve a testedet is mozgathatod, ami neked szimpatikus!
  • Addig tartsd vissza a lélegzeted és végezd a mozgást, amíg erős légszomjat nem érzel!
  • Vedd el a kezed, és lélegezz orron keresztül olyan nyugodtan, amennyire csak tudsz, akár kényszerítheted is magad a nyugodtabb légzésre!
  • Ismételd meg a gyakorlatot összesen 6 alkalommal, úgy hogy 30-60 másodperc szüneteket tartasz az egyes lélegzetvisszatartások után!

Orrdugulást megszüntető buteyko gyakorlat

 

Figyelj nagyon oda a végrehajtásra, ugyanis a gyakorlat során erős légszomjig kell visszatartani a lélegzetet.

Ahhoz, hogy az orrdugulást megszűntető gyakorlat hatásos legyen, a lélegzet visszatartásnak legalább 30 másodpercig kell tartania. Ez a gyakorlat segít eltávolítani a tüdőben rekedt nyálkát és enyhíti a légutak eldugulását is, nátha, influenza és egyéb felsőlégúti megbetegedés esetén is sikeresen alkalmazható.

Az esetek nagy részében nagyon hatékony ez a gyakorlat és újra képesek leszünk mindkét orrlyukunkon szabadon lélegezni. Akinek már az orrdugulás állapota fennáll, annak célszerű naponta többször használni ezt a gyakorlatot. A helyben üllés közbeni mozgás kiváltható azzal, hogy lépegetünk egészen addig, amíg erős légszomjunk nem jelentkezik, tehát a mozgás a fontos.

Gyakorlásra fel! Lélegezz fel! Lélegezz helyesen az egészségedért

Várunk szeretettel induló online tanfolyamainkon!