Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

 és a Buteyko-módszer

copd buteyko

A COPD angol nyelvű krónikus obtruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése. A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy gyűjtőfogalom számos légzéssel kapcsolatos állapotra, beleértve a tüdőtágulatot és a krónikus bronchitist.
Míg a COPD az alsó légutak és a kis légzsákok visszafordíthatatlan károsodásával jár, a legtöbb betegnél (kb. 60-70%) a légutak bizonyos fokú reverzibilis beszűkülése tapasztalható. A reverzibilis légúti szűkületből eredő légzési nehézséget nem a tüdőszövet pusztulása okozza. Ehelyett olyan visszafordítható tényezőknek köszönhető, mint a gyulladás, a megvastagodott nyálkahártya vagy a légutak simaizomzatának kóros és görcsös összehúzódása.
A visszafordítható léguti elzáródások megfelelő gyógyszeres kezeléssel és más bevált módszerekkel, például a Buteyko-módszerrel enyhíthetőek.
Alapvetően a Buteyko-módszert asztmára alkalmazzák, amely a légutak reverzibilis elzáródásával járó légzési állapot. Az elmúlt húsz évben asztmás emberek százezrei alkalmazták sikeresen a Buteyko-módszert, és eddig 12 klinikai vizsgálat mutatott pozitív javulást az életminőségben. A módszer csökkenti az asztmás tüneteket, mint például a köhögést és a zihálást, valamint javítja az életminőséget, csökkentheti az asztma elleni gyógyszerek szükségességét.

Az elmúlt tizenöt évben a Buteyko Clinic International a Buteyko-módszert COPD-s betegeknél is alkalmazta. Mivel a Buteyko-módszer a reverzibilis légúti elzáródáson dolgozik, azok a személyek, akiknél nagyobb a hajlam a reverzibilis légúti elzáródásra, nagyobb javulást mutatnak. A légúti reverzibilitás mértékének meghatározásához az a hüvelykujjszabály, hogy az alkalmazott gyógyszer segít-e könnyíteni a légzést. Ha jelentős megkönnyebbülést tapasztal egy hörgőtágító vagy megelőző gyógyszer bevétele után, akkor a Buteyko nagy valószínűséggel Ön állapotán is segíteni fog. Ha viszont kevés enyhülést tapasztal az asztma- vagy COPD-gyógyszer (szteroid vagy hörgőtágító) szedése után, akkor jelentősen csökken annak a valószínűsége, hogy Buteyko segíthet.
A Buteyko-tréning magában foglalja a szájlégzésről az orrlégzésre történő átállást, valamint olyan légzőgyakorlatok gyakorlását, amelyek kifejezetten a légzési térfogatot nyugodtabb és normálisabb szintre állítják be. Amint a légzés hatékonyabbá válik, a pihenés és a testmozgás során fellépő légszomj érzése is csökken. Ezenkívül az olyan tünetek is csökkennek, mint a köhögés, zihálás és a mellkasi szorító érzés

A Buteyko-módszer központi eleme a légzésvisszatartási idő mérése, az úgynevezett Kontrollszünet. A kutatások összefüggést mutattak a kontrollszünet és a COPD súlyossága között. Egy 35 beteg bevonásával végzett vizsgálatban a kontrollszünet ideje szignifikánsan rövidebb volt a COPD-s betegeknél, és pozitívan korrelált a spirometriás mérésekkel.
A Buteyko-módszer célja a légzési minták javítása, amit a magasabb kontrollszünet elérése jelez. A kontrollszünet öt másodpercenkénti emelkedése a légzési nehézség enyhülését és a COPD jobb kontrollját eredményezi..

https://www.tudokozpont.hu/copd-tudobetegseg

buteykocilnic.com/copd/