Alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az “apnoe” egy görög szó, ami azt jelenti “légvétel nélküli”. A felnőt lakosságot 8-25 százalékban érinti ez a probléma, a diagnosztizált betegek kétharmada férfi.

alvási apnoe

Alvási apnoe szindróma az éjszakai horkolás közbeni levegővétel kihagyásról ismerhető fel, amit egy hirtelen, horkantásszerű nagy belégzés követ. A hangos horkolást gyakran teszik vicc témájává, és nem is gondolnánk, hogy hosszú távon milyen súlyos tüneteket okozhat. De valójában súlyos alvásfüggő légzészavar is okozhatja – a definíció alapján az alvási apnoe előszobája. A horkolást szinte minden hálószobában természetesnek vesszük, viszont a horkolás arra utal, hogy a garatban a levegő nem áramlik akadálytalanul. Az ezzel járó jellegzetes hang akkor jön létre, amikor a levegő átpréselődik ezen a leszűkült csatornán,
Minden huszadik ember esetében komoly betegség fontos jele az éjszakánkénti igen hangos, szaggatott horkolás: ez az obstruktív (elzáródásos) alvás alatti légzéskimaradás, avagy ismertebb nevén az alvási apnoé. A légzéskimaradás ilyen formájának egyik következménye, hogy a szervezet hosszú ideig nem kap elegendő levegőt, ami hatalmas stressz a szervezet számára, és önmagában is súlyos problémák kiinduló forrása lehet. A pihentetőnek induló alvás közben rémálommá válik, mert a légzéskimaradás miatt az egyén nem tud eljutni a mély alvás fázisba a számtalan mikro ébredés miatt, így másnap kialvatlanul, fejfájással, szájszárazsággal ébred, majd nappali aluszékonyság, szétszórtság, energiahiány, tanulási és memória problémák, viselkedési zavarok és különböző kapcsolódó betegségek (elhízás, reflux) nehezítik a helyzetet. Ez az állapot azért is nagyon veszélyes, mert a kialakuló fáradt, energiahiányos állapot miatt bekövetkezhet a sofőrök rémálma a mikróalvás (egyszerűen elbóbiskolnak a vezetés közben) is.
Az alvási apnoenak alapvetően két formája létezik: az idegrendszeri, illetve az obsturktiv.
Az idegrendszeri, vagy centrális apnoe során a túllégzés következtében jelentősen lecsökkenő széndioxid miatt az idegrendszer egy jelet küld, ami leállítja a légzést, majd ezt követően megkésve kapcsol csak be újra.

Az obstruktiv apnoe:

A garatot és a légutat nyitva tartó izmok napközben normál tónusúak, és normál esetben ez éjszaka kis mértékben csökken. Az ernyedtebb izomállapot minimálisan szűkíti a garatot, de nem okoz problémát. Az alvási apnoéban szenvedő betegeknél viszont a garatot nyitva tartó izmok jóval nagyobb mértékben ellazulnak, a garat és a légcső beszűkül, így a légzés nehézzé válik. Mintha egy elázott szalmaszálon keresztül próbálnának levegőt átszívni. Alvás közben az agy érzékeli, hogy a légzés nehezen megy, utasítást ad ki az erőteljesebb levegővételre. Ez azonban még jobban összeszívja a már beszűkült garatot, így végeredményben még kevesebb levegő tud bejutni a tüdőbe. A test erőlködik, mégis elégtelen oxigénhez jut, kialakul a légszomj, ami egy életet veszélyeztető stresszhelyzet. A stressz miatt emelkedik az adrenalin hormon szintje, ami fokozza a szívverést és az agy, a mélyalvást felfüggesztve, a testünk oxigénellátásának rendezésére törekszik. Ekkor a tudatosan nem észlelt, úgynevezett mikro ébredés során az ellazult garatizom ismét tónusossá válik, és megnyílik a légút. A csend után nagy horkantások kíséretében végre újra levegőhöz jut a szervezet.
Azonban ez a ciklus újra és újra lejátszódik az éjszaka folyamán, a teljes éjszakai alvásunk alatt akár több száz alkalommal is. Reggelre általában nem marad emlék az ébredésekről, a beteg nem tudja, hogy éjszaka fullad, továbbá, hogy ez az ördögi kör az egész éjszaka során ismétlődik.
Mindkét típusban az éjszaka a légzéskimaradás többször végbemegy, így tönkreteszi az az alvást, mely a regeneráció egyik legfontosabb eleme.

alvási apnoe buteyko

Az alvási apnoe orvosi kezelése során, legelőször alváslaborokban feltárják a problémát. A hagyományos orvosi megoldások közé tartoznak a műtéti beavatkozások és az éjszakánként alkalmazott túlnyomásos készülékek (CPAP). Műtét során a felső légutat tágítják sebészeti technikákkal. CPAP készülék esetén pedig speciális, éjszakai orrmaszkon keresztül túlnyomás segítségéve tartják fent a nyitott légutat, így a folyamatos légzés fenntartható.

Honnan ismerhető fel az alvási apnoé?

Az alvási apnoé betegséget az alábbi, azonnal és rövid távon jelentkező tünetek kísérik:
Éjszakai tünetek:
• Hangos, rendszeresen, minden alvásnál jelentkező horkolás
• Megfigyelt légzéskimaradás
• Horkantás, légszomj
• Nyugtalan, csapkodó, küzdelmes alvás
• Többszöri, alvás során előforduló pisilés

Nappali tünetek:
• Reggeli, ébredést követő fejfájás
• Nappali aluszékonyság
• Csökkent koncentrációs képesség
• Ingerlékenység
• Rendszeres tevékenységek közbeni elalvás

A kezeletlen alvási apnoé tartós fennállásának következményei:
• Magas vérnyomás (akár terápiarezisztens)
• Szívinfarktus
• 2-es típusú cukorbetegség
• Szívelégtelenség
• szívritmuszavar (arrythmia)
• Stroke (szélütés)
• Elbutulás (demencia)

Mi a megoldás?
A Buteyko módszer szerencsére egy természetes és fájdalommentes megoldást kínál az ebben a betegségben szenvedőknek A Buteyko légzőgyakorlatok segítenek a kellemetlen tünetek megelőzésében, és tartós megoldást kínálnak mindkét alvási apnoe esetében. A Buteyko program elkötelezettséget igényel: öt héten keresztül napi rendszerességgel légzőgyakorlatok végzése segít leküzdeni az alvási apnoét, csökkenti a horkolást, és észrevehetően javítja az általános egészségi állapotot.
A légzéstréning során a résztvevők megtanulják és szokássá teszik a helyes, funkcionális légzést. A Buteyko légzés tréningen már hetek alatt sokat javulnak a panaszok és az alvás minősége, amiről már számos résztvevő beszámolt.

Róbert:

Az utóbbi három-négy évben többször volt éjszakai légzéskimaradásom, felébredve szinte a pánikroham határán álltam, ilyenkor fél éjszakát ágyban ülve töltöttem, félve, hogy fekve ismét előjön ez az érzés.
Ez volt az egyetlen ok, hogy jelentkeztem a képzésre
Csodás utazás volt, többet kaptam mint reméltem. Megújító erejük volt a gyakorlatoknak, alvásom pihentetőbb, és sokkal energikusabbá váltam.
Az orrdugulásom szinte teljesen eltűnt, légzésem is tisztábbá és kiegyensúlyozottabbá vált, és ami a legfontosabb azóta egyszer sem kellett átélnem az éjszakai légzéskimaradást.
Hétről hétre éreztem magamon a változást. Tudom még nagyon sok munka előtt állok, viszont az eddig elért eredmények nagyon ösztönzően hatnak rám.
Zoli nyugodt és kiegyensúlyozott hozzáállása sokat segített a gyakorlatok elsajátításában, amit hálásan köszönök neki.
Ennek a tudásnak a birtokában mindenkinek szívből ajánlom a tréning elvégzését, mert a minőségibb élet felé való elmozdulást segíti elő.

Az online Buteyko-tréningre itt tudsz jelentkezni:  Online buteyko-tréning