A Buteyko alvástapasz története

Buteyko tapasz

Sokan nem ismerik a buteyko alvástapaszok használatának, kialakulásának történetét, ezért ennek jártunk utána a közelmúltban. Vajon mióta létezik, kik használták először és miért? Mit vártak tőle? Legfőképp arra keressük a választ, hogy valóban működik-e? Nos, Buteyko oktatóként erre én könnyedén választ adhatok, hisz újra és újra megerősítenek hitemben és meggyőződésemben a pozitív beszámolók, amiket a tanfolyam résztvevőitől kapok miután elkezdik használni a tapaszt. De nézzük hogyan alakult a történelme ennek a méltán népszerű eszköznek.Buteyko tapasz

Hiteles források alapján (Buteyko professzor családja és kollégái) az éjszakai tapaszok használatát a 60-as években kezdték el széleskörűen alkalmazni. A légzési minták javítására szolgáló módszert Buteyko professzor 1952-ben fejlesztette ki. A légzőgyakorlatokat ébren kell gyakorolni, de mivel alvás közben figyelmes lett a tendenciára, miszerint ilyenkor gyakran előfordul a szájlégzés, így a száj leragasztása lett a megoldás. Pácienseinek 1958-ban kezdte el javasolni a tapasz használatát az éjszaka során, főként azoknak, akik egyértelmű jeleit mutatták, hogy éjszaka nem tartják csukva a szájukat. Kezdeti fázisban a száj kinyílásának magakadályozására sálat, vagy kendőt használtak, amelyet fokozatosan felváltott az egyszerűbben használható és kevésbé zavaró tapasz. Itt említeném meg, hogy Buteyko professzor édesanyja – aki kizárólag a hagyományos, gyógyszerekre alapozott gyógymódokban hitt és a teljes légzési mintákra alapuló módszerre is szkeptikusan gondolt – igen szívesen használta az éjszakai tapaszt és rendkívül eredményesnek találta azt.

A kor megfigyelései alapján az alvás minőségét a ragtapasz használata jelentősen megnövelte – emellett a megfelelő pozícióban való alvást (főleg hason történő éjszakai pihenést) is fontosnak tartották.

Ebben a kezdeti időszakban, akik hallottak valahonnan a tapaszról és annak alvásminőséget javító hatásáról, sokan kipróbálták szájuk leragasztását. A félinformációk hatására sok félreértés kísérte a módszert. Sokan úgy gondolták, úgy kell használni, mint azt a bűnügyi filmekben látták – széles tapasszal fültől fülig ragasztva. Nem is állhattak volna távolabb az igazságtól. Buteyko professzor mindig a biztonságot és a fokozatosságot tartotta szem előtt, így pácienseinek mindig azt javasolta, hogy eleinte ne a teljes szájat ragasszák le, és hogy bizonyosodjanak meg róla, hogy a tapasz bármikor könnyedén eltávolítható legyen.Buteyko tapasz téves használata

Figyelmezés:
Sajnos a mai napig nagyon sokan csak felületesen ismerik a tapasz használatát. A jobb alvás reményében használják, de még az optimális alvás feltételeivel sincsenek tisztában, vagy nem foglalkoznak azzal.
Az optimális alvás feltételei magukban foglalják a megfélő alvási pozíciót, a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, pormentességet, nem utolsó sorban a cirkadián ritmusunk figyelembevételéhez igazodó lefekvési időt, valamint az esti étkezés időzítését és összetételét. Sokan emellett nem körültekintően kezdik el alkalmazni a tapaszt, ezért néhány alkalom használat után abba is hagyják, mert nem tapasztalnak pozitív változást A Buteyko professzor által kidolgozott zseniális módszer előnyei csak a teljes eszköztár, a gyakorlati alkalmazás részleteinek ismeretében tudnak kiteljesedni használói számára. Jelenlegi tanfolyamainkon a széleskörű tapasztalati eredményekre és közelmúltban zajlott kutatásokra alapozva, kiegészítjük ezt a módszerhez kapcsolódó helyes táplálkozás és életmód gyakorlatával is.

A tapaszok használatánál fontos megjegyezni, hogy jelenleg a hagyományos tapaszokat csak felnőtteknek, míg a speciális nyitott gyerek tapaszokat 4 éves kortól szabad alkalmazni. Érdemes a használat előtt kezelőorvos véleményét kikérni, bár jellemzően sajnos nem igazán tájékozottak ebben a témában, és igen szkeptikusan állnak hozzá. Szerencsére a haladóbb szemléletű és a legújabb kutatásokat figyelemmel kísérő orvosok nyitottak a módszerre. Néhányan még az általunk szervezett tréningeken is részt vettek, onnantól ők is lelkes hirdetőivé váltak a módszer hatásosságának és a légzés fontosságának, egészségünk megőrzése vagy visszanyerése szempontjából.

Ha már a tapaszok történetét taglaljuk, nézzük meg, mi a helyzet jelenleg a tapasz használatával kapcsolatban.
Jelenleg töretlen népszerűségnek örvend a módszer, rengeteg tik-tok és youtube videót láthatunk használatukról, egyre szélesebb körben terjed a szájleragasztásos alvás módszere (persze itt is előfordul, hogy nem teljes körű a tájékoztatás). Napjainkban számos sportoló és közismert ember használja a tapaszokat, akik gyakran megosztják tapasztalataikat, akár tv-ben vagy rádióban is, így ez a hétköznapi embereknek is motivációt ad a kipróbálásra.

És hogy milyen tapaszok használhatók erre a célra? Manapság már rendkívül változatos a piacon az alvástapasz és alternatív eszközök kínálata, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő megoldást. Ami megfigyelhető, hogy általában erre a célra hirdetett alvástapaszok alapvetően antiallergén ragasztóanyagot használnak, és egyre népszerűbbek a nyitott tapaszok is. A nyitott, szájat körülölelő tapaszok rugalmasan húzzák össze a szájat, így akadályozzák meg a száj kinyílását, miközben probléma esetén a száj kinyitható. Tehát a nyitott Buteyko tapaszok előnye, hogy nem zárják le teljesen szájat, így beszélni, esetleg vizet inni is tudunk használatuk közben és szinte százszázalékos megoldást képviselnek. Ennek legismertebb úttörője Patrick McKeown, aki kifejlesztette a myotape tapaszokat, amelyből számos verzió létezik gyermekek és felnőttek számára is. Felntőtt myotape tapasz

A tapaszok használata mellett természetesen léteznek más megoldások is. A négy év alatti gyermekek esetében, de később is, a szülői felügyelet a gyermek alvása során jó megoldás. Ilyenkor a szülő, ha a gyermek szája kinyílik azt finoman összezárja, így alakítva ki a szokást, hogy csukott szájjal aludjon. Ez egy amerikai őslakos törzsnél nagyon régi szokás, a szülők ébren őrizték gyermekük álmát, és becsukták a szájukat, ha az kinyílt.

Horkolásgátló heveder buteyko

Alternatív megoldásként használhatók még a horkolásgátló rugalmas hevederek (horkolásgátlók) is, akár a tapaszokkal felváltva is, hogy a fokozottan érzékeny személyeknél elkerüljük a bőrirritációt.

 

 

 

 

Összefoglalva egy több mint 60 éves múltra visszatekintő egészségmegőrző szokás a száj éjszakai leragasztása, egyszerű, gyors és biztonságos módszer a pihentetőbb alvás eléréséhez. Kipróbálása előtt érdemes pontos és hiteles információkkal felszerelkezni, hogy minél hatásosabban és biztonságosabban tudjuk alkalmazni.