Lépések, 5. Buteyko gyakorlat

Lépegetés buteyko gyakorlatEz a gyakorlat nagyszerűen alkalmazható viszonylag egészséges felnőtek, gyerekek, tinédzserek számra, de rosszabb egészségi állapotban is használható alacsonyabb lépésszámmal. Fontos a mennyiség meghatározásához szakértő személy segítsége szükséges. Kanapé gyakorlatnak is nevezem, mivel a gyakorlatok között nyugalmi állapotban vagyunk. Egy könyv olvasása közben tökéletes lehet. Időnként (30-60 másodperc) felállunk és végezzük a lepegetést. Gyerekek esetében tesztként használva pótolja kontrollszünet mérését, mivel a gyerekek érzékenyebben reagálnak a magasabb széndioxiszintre. 

Variációk:

a. Lépések 10 lépésig

A gyakorlat menete: Lélegezz ki az orrodon keresztül normál belégzést követően. Fogd be az orrodat és tartsd vissza a lélegzeted miközben a megteszel 5-10 lépést normál tempóban.. Állj meg és várj 30 másodpercet, míg normál módon az orrodon lélegzel. Ismételd meg egymás után 6 alkalommal. Naponta 2-3 blokkban gyakorold!

Légzésgyakorlat

b. Lépéske sétálva (mérsékelt-erős légszomjig)

c. Lépések futva ( mérsékelt-erős légszomjig)

A b. változat esetén tovább sétálunk mint 10 lépésnél, egészen addig míg mérsékelt, vagy akár erős légszomjat nem érzünk. A c. változatnál pedig amikor már kezdünk kifogyni a levegőből elkezdünk tovább szaladni egészen az erős légszomjig. Ez a két változat csak jó állapotban lévő személyek esetén alkalmazható.

Légzésgyakorlat

Mint korábban említettem tesztként is használható gyermekek esetében. Ekkor a megtett lépések határozzák meg az egészségi állapotot. Fontos a fokozatosság és a folyamatosság ennél a gyakorlatnál is. Végső cél a 80-100 lépés megtétele kilégzést követően. Életkor függvényében ez természetesen eltérő lehet.