Helyes légzés beszéd közben

Helyes légzés beszéd közben

Gyakran okoz problémát a sok beszéd a mindennapok folyamán. Azok az emberek akik nap nap után folyamatosan sokat beszélnek, ilyenek a tanárok, előadók, üzletköztok, gyakran tapasztalják, hogy nap végére kimerültek lesznek, illetve gyakran orrdugulással küzdenek. Beszéd során gyakran túl sok levegőt veszünk, hiperventillálunk, mivel légzésünket nem a légzés szükségessége, hanem a beszéd, a mondanivaló hossza határozza meg. Ehhez még a helytelen szokások, a stressz izgalom is hozzájárul. A helyes légzés beszéd közben kiemelten fontos.

Ha már egy ideje Buteyko gyakorlatokat végzünk és nem tapasztalunk jelentős fejlődést, akkor a sok beszéd, mely esetleg a szakmánkból adódik, is állhat. Számomra az előadások után jelentkező torokszárazság, majd torokfájás, megfázás okozott mindig problémát. Mióta betartom a legfontosabb légzés szabályokat és odafigyelek a beszéd eme dimenzióira is elkerülnek ezek a problémák, betegségek.

Beszéd közben a következőkre figyeljünk a Buteyko módszer szerint:

  • Készülj fel a beszédedre, úgy hogy széndioxidot halmozol fel a szervezetedben. Ezt a lassú csökkentet légzéssel teheted meg, mely segít növelni a széndioxid mennyiségét a véredben. 
  • Tudatosan csökkentsd a beszéd mennyiségét!
  • A mondat megkezdése előtt csak az orrodon vegyél levegőt!
  • Beszéd közben is inkább állj meg és az orrodon vegyél levegőt! Először biztos szokatlan lesz, de idővel megszokod. A legtöbb ember a környezetedben nem fogja észrevenni a változást.
  • Fogalmazz egyszerűen, használj rövid mondatokat!
  • Belégzéskor figyelj arra, hogy légzésed csöndes legyen, mert a hangos légzés mindig túllégzésre utal.
  • Figyelj meg másokat, hogy hogyan veszik a levegőt beszéd közben! Ez segíteni fog elkerülni a hibákat! Vedd észre, hogy milyen hosszan beszélnek és kapkodják a levegőt a szájukon keresztül.