BUTEYKO módszer

Buteyko módszer

A módszer kitalálója Konstantin Pavlovich Buteyko professzor, aki frissen végzett orvosként rendkívül magas vérnyomással küzdött. Szeretett volna betegségére gyógyírt találni, de az ismert orvosi módszerek nem segítettek.

Egy vihar alkalmával mellkasára tekintve felfedezte, hogy légzése rendkívül szabálytalan. Elgondolkodott azon, hogy vajon ez csak tünet, vagy a szabálytalan, mai fogalommal élve diszfunkcionális légzése a betegségének az oka, vagy kiváltója.

Légzését szándékosan lassítva jelentős javulást ért el a vérnyomásában. Hamarosan a légzés, a légzőgyakorlatok segítségével meggyőző áttörést ért el asztmás, szorongásos, pánikrohamos, allergiás, magas vérnyomás betegek esetében.

Léteznek olyan iskolák, melyek több száz betegséghez kötik a rossz légzést, így ennek kijavításával számos betegség során kínálnak enyhülést.

Buteyko professzor a Szovjetunióban hosszú éven át részt vett az űrprogam során az űrhajósok felkészítésében. Ezen időszak alatt az egészséges emberek légzését is alaposan tanulmányozta.

Elmélete, gyakorlata azon alapszik, hogyha a beteg ember diszfunkcionális légzési mintáját kijavítjuk (lassú légzés) az egészségi állapota a jobb oxigénellátásnak és vérkeringésnek köszönhetően jelentősen javul.

A helyes légzés legfontosabb elemei:

  • Folyamatos orrlégzés. Az emberi fajnak az orra alakult ki a légcserére.
  • Ideális légzési volumen elérése, mely segítségével tüdönkben, vérünkben magasabb koncentrációban lesz jelen a széndioxid.
    • A széndioxid segít, hogy a Bohr hatás segítségével a hemoglobin képes legyen leadni az oxigént.
    • illetve a simaizmok ellazításán keresztük, hogy a hörgők, erek ellazult állapotban legyenek, mert a szövetekbe csak így képes eljutni az oxigén. 
  • Az elsődleges légzőizmok használata.
  • Megfelelő ritmus.

Magyarországon a módszert 15 éves sikerrel alkalmazzák és több ezren vettek részt a Buteyko képzéseken.

A pár éve folyó online tréning pedig a modern technika segítségével tovább segíti a módszer elérhetőségét.