Az orr: a tökéletes légtisztító berendezés

Orrlégzés funkcionlális légzés

Az orrod nem csak az arcod díszíti. Belül egy személyre szabott komplett levegőkezelő rendszert hordozol magaddal, amelyet ügyesen úgy terveztek, hogy megvédje a tüdő érzékeny szöveteit, amelyek a belélegzett levegőből szállítják az oxigént test többi részébe is.

Akár klasszikusan széles, akár aranyosan pisze – az orrod elvégzi neked a következő dolgokat:

 • Szűri a levegőt, elkapja és csapdába ejti az apró részecskéket, mielőtt azok a tüdőbe kerülnének
 • Nedvesíti a levegőt, nedvességet ad hozzá, hogy megakadályozza a légutak kiszáradását
 • Testhőmérsékletre melegíti a levegőt, mielőtt az elérné a tüdőt

Ez a csodálatos rendszer hordozható, strapabíró – általában meglehetősen csendes –, és nincs szüksége akkumulátorra! De némi karbantartást azért igényel, ha azt szeretnéd, hogy csúcsteljesítményen működjön.

Mi van az orrodban?

Amikor az orrán keresztül lélegzünk, a levegő az orrlyukakon át a fej belsejében lévő nyitott területre, az orrüregbe jut, mielőtt a légcsövön keresztül a légcsőbe és a tüdőbe indulna.

A légutak egész rendszerét vékony ragacsos nyálkaréteg borítja, amely megköti a porrészecskéket, polleneket, baktériumokat és egyéb szennyező anyagokat. A csillóknak nevezett apró szőrszálak a nyálkát az orrüregből a torok hátsó részébe söprik, ahol az lenyelhető és a gyomorban semlegesítődik. A nyálka folyamatosan termelődik (2-4 csészével naponta).

Egy bonyolult érhálózat gondoskodik a fűtési és párásítási munkálatokról. Az orrüregben lévő szövetredők (úgynevezett turbinák) hatalmas érfelületet biztosítanak, ami a levegőt testhőmérsékletre melegíti, és másodperceken belül nedvességet ad hozzá.

Beavatkozás a nyálkába

A nyálka ragadósságának és folyékonyságának megfelelő arányban kell lennie ahhoz, hogy a szűrési folyamat hatékonyan működjön. Az allergiás reakciók és fertőzések felboríthatják ezt az egyensúlyt, és a száraz levegő, az irritáló vegyszerek és a passzív füst még jobban felborítja az egyensúlyt.

Az allergének és fertőzések figyelmeztetik az immunrendszert, hogy extra vérsejteket küldjön az orrjáratok bélésére, ami duzzadttá és gyulladttá (torlódóvá) teszi őket. Ezzel párhuzamosan az orra extra nyálkát is termel. Ez túlterhelheti a csillók azon képességét, hogy kitisztítsa a dolgokat – és eltömődhet vagy náthás lesz az orr.

Az erős illatok és vegyszerek (például a dohányfüstben lévők) befolyásolhatják az orrüregben lévő csillók működését, és a nyálkahártya felhalmozódását is okozhatják.

A száraz orrnak nehézségei vannak a nyálka hatékony mozgatásával is. Ha a belélegzett levegő nagyon száraz (különösen a hideg téli levegő), az a szokásosnál több nedvességet szívhat ki az orrból. Az ebből eredő kiszáradt orrjáratok és megvastagodott nyálka kevésbé lesz képes kisöpörni a baktériumokat, így fogékonyabb lesz a betegségekre.

Szájlégzés

Az orr helyett a szájon keresztül történő lélegzés – mert az orr esetleg eldugult, vagy erőteljes edzés közben megkerüli a szervezet természetes levegőszűrésének és kezelésének nagy részét. Ez lehetővé teheti a baktériumok, allergének és egyéb szennyező anyagok bejutását a tüdőbe, ahol károsíthatják a tüdő finom szöveteit.

Azt is lehetővé teszi, hogy a kezeletlen levegő az érzékeny kis légutakat befolyásolja. Például, ha hideg levegőt szívunk be a tüdőbe anélkül, hogy az orr először felmelegítené, annak kettős következménye van:

 • A hideg levegő a légutakat összehúzza, így a légzés nehezebbé válik
 • A szárazság besűríti a nyálkahártyát és eltömíti a csillókat, így a tüdő kevésbé képes oxigént feldolgozni és a véráramba juttatni azt.

Megfázás  az orrban

 A „megfázás” egy vírusos fertőzés az orrjáratok nyálkahártyájában. A kórokozókat akár a kezünkről is bejuttathatjuk, ha szennyezett felületet érintünk, majd az orrot vagy a szemet, is megérintjük, vagy ha környezetünkben valaki köhögéséből vagy tüsszentéséből származó baktériumoknak vagyunk kitéve. Amikor az orr hatékonyan működik, a megfázás vírusai a nyálka orrjárataiból kisöpörődnek. Ha nem, beülhetnek az orrba, és bejutnak az orrszövetbe, fertőzést okozva.

Asztma

Mivel az orr és a tüdő közötti kapcsolat nagyon fontos, az orr egészségének megőrzése segíthet csökkenteni a tüdőproblémákat, például az asztmás tüneteket is. Az érzékeny légutak, amelyeket egy mögöttes gyulladás miatt már eleve hevesebben reagálnak, így nagyon gyorsan válaszolnak is, ha allergéneknek, irritáló anyagoknak, felesleges nyálkahártyának vagy hideg levegőnek vannak kitéve.

Hogyan őrizhetjük meg az orr egészségét?

Bár nem mindig tudjuk szabályozni a belélegzett levegő hőmérsékletét vagy tartalmát, az alábbi tippek betartásával lépéseket tehetünk az orr egészségének megőrzése érdekében:

 • Igyunk sok vizet, hogy az orrot fedő nyálka vékony és folyékony maradjon.
 • Segítsünk felmelegíteni a belélegzett levegőt hideg időben segít, ha sálat vagy maszkot, (akár edzőmaszkot ) viselünk az orron és a szájon.
 • Tartsuk nedvesen az orrjáratokat sós vizes orrmosóval vagy spray-vel, különösen, ha száraz levegőnek, allergéneknek vagy fertőzésnek van kitéve.
 • Ha orrspray-t használunk, ügyeljünk arra, hogy a permetet az orrjárat külső felülete felé irányítsuk, távolabb az orr közepétől, hogy elkerülje a septum (az orrjárat két oldalát elválasztó szövet) károsodását.
 • Korlátozzuk a orrdugulásra ható spray-k használatát, mivel ezek károsíthatják az orrot és az orrmelléküregeket tisztító csillókat.
 • Kérdezd meg orvosodat, hogy a szedett egyéb gyógyszerek hozzájárulhatnak-e az orrproblémákhoz. Például a vízhajtó vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és egyes szorongáscsökkentő gyógyszerek szárító hatással vannak az orra és a torokra; a fogamzásgátló tabletták, a béta-blokkolók vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek növelhetik az orrdugulást;
 • A szemcseppek súlyosbíthatják az orrtüneteket, ha könnyekkel az orrba szivárognak
 • Alkalmazzunk a Buteyko orrdugulás megszüntető gyakorlatot, ha orrdugulásunk van
 • Éjszakára ajánlott a száj kinyílását megakadályozó szájtapasz használata az orrlégzés biztosítására, továbbá a szűk orrjáratok megfelelő átjárhatóságának biztosítására a légzéskönnyítő, horkolásgátló orrtapaszt.
 • Tanuljuk meg a helyes funkcionális légzést, amely segít a szervezetben fennálló gyulladásos állapotok megszüntetésében is.

Kövess minket a facebookon hasonló tartalmakért!