Hogyan befolyásolja az arc szerkezetét a légzés

szuperman buteyko arc

 

szájlégzés következménye buteyko

Ma már gyerekek közel 50 százaléka szájlégző a statisztikák szerint. Ha elmész a játszótérre és figyeled a futkározó gyerekeket, akkor meglepődve tapasztalhatod, hogy szinte mindegyik a száján keresztül vesz a levegőt. Sajnos a felgyorsult életmódnak, a meleg lakásnak, a finomított élelmiszereknek, és rossz szokásoknak ez a következménye. A szánk evésre, ivásra, illetve beszédre való. A szánkon keresztül történő lélegzés jóval kisebb ellenállást okoz, illetve sokkal nagyobb volumenű levegővétel. Az egyik hosszútávú hatás, azonban a koponya, az arc csontozatának rendellenes fejlődését okozza, ami egész életünkre hatással van.

 

Még 4-12 éves korban nagyon jó lehetőségünk van, hogy a káros, helytelen légzési mintákat megváltoztassuk, és az egész életre kiható következményeket elkerüljük. A légzés egész halálunkig befolyásolható, javítható Buteyko professzor szerint, de a gyerekkori koponyafejlődést már nem lesz lehetőségünk korrigálni.

A következő két videóban a normál orrlégző és az eldugult orrú, szájlégző gyerek eltérő arcfejlődését gyorsítva láthatód. Micsoda különbség van!

Szeretném még megemlíteni, hogy a szájon keresztül történő légzés mellett a nyelv nem megfelelő pozíciója rendkívüli fontosságú. A nyelvnek a szájpadlás (szájpad helyesen) van a helye, arra 2/3 részben fel kell feküdnie, ez segít kialakítani a helyes formáját az arcszerkezetnek. A kis állkapocsnak már a következménye a krokodil fogak, illetve, hogy a bölcsességfogak már nem férnek el a szánkban. 100 évvel ezelőtt gyakorlatilag az ilyen eredetű fogászati problémák nem fordultak elő a régészeti leletek szerint.